La Bella Dorment, un clàssic del ballet de tots el temps

Bella_durmiente_webJuntament amb altres títols amb partitura de Tchaikovsky, com ara El llac dels cignes o El Trencanous, La Bella Dorment és un dels ballets més espectaculars i representatius del repertori clàssic. El ballet desenvolupa la història de la princesa Aurora i el seu profund somni del qual és alliberat pel príncep Florimund, segons la història de Charles Perrault en versió des germans Grimm. Tot i el caràcter romàntic de la obra, el fil conductor representa l’escenificació de l’etern conflicte entre el Bé i el Mal. El Ballet Nacional Rus va ser fundat l’any 1989 per Sergei Radchenko, prestigiós solista del Teatre Bolshoi de Moscou i des dels seus inicis, la companyia realitza exitoses gires per tot el món.

La Bella dorment és la segona obra per a ballet escrita per Tchaikovsky (la primera, El Llac dels Cignes, havia estat acollida anteriorment amb poc entusiasme). Va ser un encàrrec dels Teatres Imperials russos i es va estrenar el 1890 al teatre Mariinski de Sant Petersburg amb la presència del tsar Alexandre III. La coreografia original és de Marius Petipa i s’ha convertit, amb el pas del temps, en un dels ballets clàssics més famosos. Petipa va donar al compositor instruccions molt precises sobre les necessitats musicals del ballet i Tchaikovsky va enllestir la música en menys de 2 anys. La història es basa en la contraposició entre el bé i el mal a partir de les virtuts que 3 fades bones atorguen a la princesa Aurora i la maledicció d’una fada dolenta, que prediu que la jove morirà a causa d’una punxada. La intervenció final de la tercera fada bona aconsegueix suavitzar l’encanteri i la princesa queda adormida per 100 anys, fins que un príncep la desperta amb un petó. Els motius musicals que anuncien la presència de les fades es van repetint i aporten una sensació d’unitat a la peça. L’obra s’estructura en un pròleg i 3 actes que comencen amb la notícia del naixement i bateig de la princesa al pròleg, la celebració dels seus 16 anys i el succés de la nefasta profecia (Acte I), el son de 100 anys i el màgic despertar amb el petó del príncep Florimund (Acte II) i finalment la boda dels prínceps amb un gran “Pas de deux” i una apoteosis final de tot els personatges fent reverència (Acte III). La primera representació fora de Rússia es va fer a Londres l’any 1921 i va arribar per primera vegada als Estats Units l’any 1937, a Filadèlfia.

El Ballet Nacional Rus és una companyia independent fundada l’any 1989 per Sergei Radchenko, després de ser durant 25 anys solista del Teatre Bolshoi de Moscú. Radchenko comença una nova aventura artística amb ballarins procedents del Bolshoi i del Ballet Marijnski Kirov de Sant Petersburg i fusionant-se amb el Rusian Nacional Ballet dirigit per Elena Radchenko, ballarina i solista del Marijnski Kirov Theatre. La companyia segueix les directrius dels grans ballets russos, posant en escena noves produccions dels clàssics intemporals i també obres més complexes del segle XX. El format mitjà del Ballet Nacional Rus (al voltant de 40 ballarins) i la seva independència de les estructures estatals li dóna una flexibilitat que no tenen les grans companyies dels teatres “oficials”, que dificilment poden sortir de gira. Elena Radchenko ha investigat les coreografies i les escenografies de les produccions clàssiques de Marius Petipa (en la temporada anterior vam poder gaudir a l’Atrium del Llac dels Cignes) i la companyia en fa difusió en les constants gires que els porten per tot el món.

Si t’interessa La Bella Dorment també t’agradarà:

  • La voz del violoncelo, amb Montserrat Egea i Amaia Zipitria. Diumenge 19 de novembre a l’Atrium.
  • Messiah, amb l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 i la Coral Cantiga. Dissabte 23 de desembre a l’Atrium.
  • L’esperit dels Obama, amb Orquestra de Cambra Terrassa 48 i Carles Cases. Divendres 29 de desembre a l’Atrium.